Omgaan met een cash crunch in het corona-tijdperk: vlak je eigen curve af
Één van de meest prominente uitdagingen waarmee kleine bedrijven momenteel worden geconfronteerd of alleszinds mee te maken zullen hebben in de nabije weken en maanden, is het managen van een cashtekort. In 2015 werd door onderzoek ondervonden dat in de USA, een gemiddeld kleine bedrijf een cashpositie had die een periode van 27 zou kunnen ondersteunen, enkel operationele activiteiten ingerekend. Wat betreft restaurants, duikt dit dieper naar een gemiddelde van 16 dagen (Farrell & Wheat, 2016). Uw zaak drijvende houden in deze tijden zal dus ongetwijfeld een adequate strategie vereisen ten einde op tijd voldoende cash te genereren.
Zelfs als uw bedrijf noodgedwongen werd stilgelegd door beslissing van de overheid binnen de opgelegde lockdown, heeft u niettemin nog steeds mogelijkheden om een inkomstenstroom te genereren en uw rekeningen af te betalen, maar dan niet via de business-as-usual manier. Zo kan u bijvoorbeeld best uw inkomsten spreiden overheen meerdere periodes in de tijd. Met andere woorden, u kan ervoor zorgen om toekomstige inkomsten naar het heden te verschuiven en een deel van hen al ogenblikkelijk te realiseren, om op die manier een stabiel inkomstenniveau te garanderen over een aantal maanden of zelfs over het gehele komende jaar.

Vlak je eigen curve af, spreid je inkomsten en kom tegemoet aan je deadlines
Laten we eerlijk zijn, goede resultaten boeken tegen het einde van dit jaar zal een hels karwei zijn. Hoewel dit u uiteraard niet mag weerhouden van al het mogelijke uit de kast te halen, is het van voornaamst belang om te focussen op de huidige periode en zo het bootje drijvende te houden. Ervan uitgaande dat u wellicht weinig tot geen inkomsten zal genereren in de komende twee maanden, met minder cash voor handen dan noodzakelijk, kan u toch nog oplossingen implementeren waarin u nu verkoopt op langere termijn, en zo de cash ogenblikkelijk ontvangt ten einde uw lopende rekeningen af te betalen. Dit zal uw totale verkopen niet verhogen – het kan ze zelfs noodzakelijkerwijs verlagen – maar het zal u tenminste in staat stellen tegemoet te komen aan openstaande facturen en zo op zijn minst een deel van de liquiditeitsproblemen op te lossen. In wat volgt, bieden wij u enkele ideeën aan die het voorgaande kunnen bereiken.
VOORVERKOOP
Pre-selling van uw producten of diensten is niet altijd makkelijk. Het kan u echter in staat stellen niet alleen onmiddellijk geld binnen te halen, maar ook klantenloyaliteit op te bouwen. Eerst en vooral moet je efficïente online communicatie-kanalen aanbieden. Hou je klanten up-to-date via social media, vermaak ze en toon ze dat je bedrijf nog leeft. Werk aan je relaties met de klant en laat ze merken dat hun hulp wel eens van groot belang kan zijn om uw restaurant – of welke business u ook runt – staande te houden. Bied ze aantrekkelijke pakketten aan, hun favoriete gerechten aan 10% korting, drie toegangstickets voor je club aan de prijs van twee, een korting op de volgende tentoonstelling als ze voor je huidige binnen de 10 dagen tickets kopen, enzovoort. Via voorverkoop haal je niet alleen snel geld binnen, maar zorgt er eveneens voor dat je klanten al met één voet in je bedrijf staan, eens de normale gang van zaken zich hervat.
ABONNEMENTEN
Afhankelijk van uw bedrijf, wilt u uw prijsstrategie misschien wel aanpassen en lidmaatschappen aanbieden tegen korting. Neem het geval van skiresorts. Gegeven de onzekerheden in verkopen omwille van wisselende weersomstandigheden, trachten de resorts om seizoenspassen aan het begin van het seizoen te verkopen om stabiele inkomsten te verzekeren, ook al zijn dagkaarten proportioneel duurder en winstgevender. Net zoals deze oorden zo het weer-risicio inperken, kan u deze methode naar uw hand zetten en er zo de corona-crisis mee aanpakken, ook al is dit geen vaak voorkomende praktijk in uw sector. Een eigenaar van een bar bijvoorbeeld, zou dit best overwegen.
GESCHENKKAARTEN
Het ontwerpen van een reeks van geschenkkaarten is een andere efficiënte manier om cashinstroom vandaag al te garanderen. Gebruik uitvoerig de beschikbare digitale kanalen om deze producten te promoten en leg er zo veel mogelijk nadruk op.
ORGANISEER EEN WEDSTRIJD!
U zou ook een wedstrijd of contest kunnen organiseren, tegen een lage vergoeding. Ook al zijn vele wedstrijden momenteel gratis, trouwe klanten zijn vaak bereid een klein bedrag te betalen als u erin slaagt hen te overhalen dan hun steun echt wel belangrijk is om deze periode te doorstaan. Creative wedstrijdjes zijn op die manier een subtiele, maar zeker niet te verwaarlozen inkomensbron. Een restaurant kan bijvoorbeeld een online kookwedstrijd organiseren, met als prijs twee gratis maaltijden voor de winnaar. Denk eraan, hoewel de kleine bedragen die u vandaag ontvangt waarschijnlijk beduidend lager zijn dan wat u er normaal aan zou verdienen, het enige wat telt is vandaag geld binnen halen.
Deze voorbeelden benadrukken de mogelijkheid om uw eigen curve nu af te vlakken om niet zonder cash te vallen. U hierin ondersteunen, behoort tot één van de verschillende gratis diensten die wij aanbieden op Cov.help. Wij koppelen uw noden aan een team van uitmuntende studenten die gedreven zijn hun skills en expertise te demonstreren, de juiste oplossing voor uw bedrijf te helpen implementeren en zo deze crisis zo soepel mogelijk te doorstaan. Twijfel niet om contact op te nemen en om hulp te vragen; we zijn vriendelijk, gedreven, en vaak nog grappig ook.
Referenties
Farrell, D., & Wheat, C. (2016). Cash is King: Flows, Balances, and Buffer Days Evidence from
600,000 Small Businesses. JPMorgan Chase & Co Institute.
Geschreven door Alexis Raedemaecker, master student in bedrijfskunde aan HEC Montréal en Bocconi University, en Lowie Holemans, bachelor student in toegepaste economische wetenschappen (handelsingenieur) aan de KU Leuven.